Dit is geen kooksite en het is dan ook niet mijn bedoeling om veelvuldig recepten te delen. In de tijd dat ik blog, heb ik echter enkele recepten ontwikkeld. Deze vielen ook in de smaak bij mijn omgeving en zodoende deel ik ze in een aantal blogposts.

Bramenlikeur

januari 2020

Eigenlijk was het geen goed jaar voor bramen, maar soms zit het mee. Na een aantal jaren weet ik de skôn plekskes waar de bramen groeien wel te vinden. Het is wel handig om op tijd te gaan kijken waar een rijke oogst te verwachten valt, en dat te blijven volgen. Menigeen werd dat jaar verrast door moeder natuur die, net wat vroeger dan gewoonlijk, zorgde voor de juiste omstandigheden. Een kwestie van timing ook, om als eerste een redelijke aandeel van de overvloed te bemachtigen. Kom je daarna, dan moet je het doen met wat de eerste liet hangen. Brandnetels en sloten trotserend haalde ik mijn oogst binnen, vóórdat anderen op pad gingen. Met blauwe vingers en vlekken op mijn (oude) kleding van het sap, met hier en daar een schram, toog ik met mijn buit huiswaarts.

Lees meer: Bramenlikeur

Pittige pompoensoep

januari 2020

Ieder heeft zo zijn eigen skôn plekskes. Voor een buurtgenoot is dat zijn groentetuintje. Hij geniet van alles wat groeit, en probeert zodoende nogal eens wat groeisels uit. De afgelopen jaren passeerden bijvoorbeeld aardnoten, hennep, en zoethout de revue. Altijd weet hij van zijn stukje grond weer een ander skôn plekske te creëren. Een paar jaar geleden had hij pompoenen gekweekt, van die mooie oranje hokkaido’s. Het was een vruchtbaar jaar geweest, en zodoende mocht ik delen in de oogst. Nadat ze weken lang als decoratie dienst deden, gingen ze stuk voor stuk de pan in, de soeppan dus. Inmiddels heb ik mijn eigen recept ontwikkeld, wat gretig aftrek vindt in mijn omgeving.

Lees meer: Pittige pompoensoep